Born to endure this kind of weather


Hon talar om en höstvårvinter och jag vet, det handlar om mig. Duo-karusell blev trialngeldrama som sen blev till tusentrassel. Just precis det. Tusentrassel med mig i mitten.
När jag vaknade var det måndag men jag hade förberett en ordning, för att inte fastna under täcket. Eller hamna i otakt med tiden. Det blir så omstädigt att rätta till.
En ordning: Gå försiktigt ner för trappan, blinka inte ens. Tänk på vilken lampknapp du tänder i badrummet, för strakt ljus kan få allt att falla. Allt att synas och förresten, glöm inte åt vilket håll ditt blod cirkulerar. Ifall någon frågar måste du kunna svaret.
Ibland blir jag tyst samtidigt som jag talar. Något om vatten, väder, tiden eller solen eller té. Tomma ord. Men alldeles för ofta talar jag om ett tusentrassel, med mig i mitten. Om en historisk duo-karusell. Bara för att när någon frågar hur ett hjärta fungerar, då vill jag kunna svaret.


'

men lilla gumman du fattar väl att??

När alla frågar hur det går.Han berättar hur de talar i Paris ifall jag frågar. Inte som man drömmer om.
På samma sätt som de kallar de grå barackerna utanför skolan för paviljonger. Så fint att säga bara. När han berättar hur de talar i Paris vill jag bygga om mina drömmar. Kanske flytta in under ditt köksbord. Med filtar över som en hemlighet och med popcorn till frukost. kanske så.


Hon talade om dig

På andra sidan vintern och på andra sidan jorden. Andra sidan oss.

(Peka var på jorden du har ditt hem sa han och jag pekade. Hans finger på samma punkt. Att vi hörde hemma på samma plats betydde det. )

Farfar har en jordglob på sitt skrivbord. Jag kände någon med en likadan, säger jag när han visar vart han varit. Gävle Göteborg Paris.


She was riding the elevator with as much delight as I was.

I remember you well in the Chelsea Hotel
you were famous, your heart was a legend.
You told me again you preferred handsome men
but for me you would make an exception.
And clenching your fist for the ones like us
who are oppressed by the figures of beauty,
you fixed yourself, you said, "Well never mind,
we are ugly but we have the music."

I never once heard you say,
I need you, I don't need you
and all of that jiving around.

I remember you well in the Chelsea Hotel,
that's all, I don't even think of you that often.Finaste sedan någonsin.

If they asked me, I could write a book.

Läste om honom, med ena foten i rännstenen och den andra i vintergatan. Om vagabonder, hur det går till då de finner varandra. Kunde inte sova så läste vidare. Med lampan under täcket som om det var förbjudet, att drömma vaken för så stora historier.


(when I grow up I will write my own..)

och det är svårt att säga mer än såDelade saker: lakan. ölburk. hörlurar. tandborste. söndagar.
Hjälptes åt att dra upp rullgardinen. Räknade inte dagarna noga men delade på saker,
vindarna i håret till exempel. Lakan. Mest för att det kändes enklare att leva så.
December delat på två.

La valse des Monstres

Det var så kallt i huset igen.
Dansade för temperaturens skull och när jag skulle byta till People have the Power ramlade små metrobiljetter ner i venylspelaren.
This years resolutions: I will exercise more, Call my grandma, Tell my family that I love them, Learn more about the world wars and forget.. and on the top of the list there's you. I'm going to be with you

tjugohundraelva tog slut men jag tyckte verkligen inte att det kändes så. Mer som att något började. kanske fortsatte. Tjugohundratolv luktar en blandning av dig och mig i håret. Mellan vattnet och himlen trodde jag aldrig att du skulle stå. Men det gjorde du.

Fast jag inte borstat tänderna och fast jag åt frukost på kvällen och fast det är dagen efter nyårsafton och alla löften ska brytas känns det varmt ner till tårna. Fina flickorna och vinet och sångerna och nattluften. Man vill bara le.

Och så förstås, du får mig att viska i persiennmörkret. Håkantexter, för att det är det enda som kan förklara. För jag har inte sett nån som dig, än.. Viskar tyst när du nog somnat, men kanske inte somnat helt.


Mer som att något började. kanske fortsatte.
Kommer inte sluta med dumheter. inte hälsa på farmor oftare.
Bara se till att det fortsätter fintfintfint.


RSS 2.0